Ekonomitips

EkonomitipsAtt leva och bo som student kan många gånger vara tufft, speciellt ekonomiskt. Studielån och extraknäck räcker i regel till hyra och mat men inte mycket mer. Studentlivet är en fantastiskt rolig tid i livet där man lägger grunden för sin framtid men också en tid för nöje, nya vänskaper och upplevelser. Det är viktigt att ekonomin fungerar och att det finns tillräckligt med pengar för att kunna både leva och uppleva. Därför tänkte vi ge lite tips på hur du som student får bättre ekonomi, vilka fallgropar du ska undvika och bra knep för att få lite extra slantar till övers.

Alternativa inkomster

Det finns ett antal enkla och förhållandevis smidiga sätt att tjäna några extra hundralappar på varje månad. Vissa kräver lite mer arbete än andra och bör väljas utefter den tid du har och kan lägga. Överlag kan man säga att tid är pengar när det kommer till dessa inkomster. Med det menas att du tjänar mer om du lägger mer tid. Här får du några tips:

Affiliateannonsering
Om du driver en blogg eller webbsida som har besökare så kan du få en riktigt bra, passiv inkomst genom lite arbete. Det finns ett antal smidiga affiliatenätverk där du kan registrera dig och hämta annonser som du sedan lägger ut på din webbsida. När någon klickar på dina annonser så kan du tjäna en summa pengar. Det krävs dock att du har besökare på din webbsida.

Tjäna pengar på tester
Du kan gå med i testprogram där du får en ersättning för att utföra speciella uppgifter. Du kan tjäna allt från en biobiljett till flera tusen kronor per test. Om du är flitig med tester så kan du tjäna riktigt bra med extra pengar men det krävs naturligtvis att du lägger ner lite tid.

Dela ut reklam
Ställ klockan en timme tidigare och dela ut reklam i ditt område. Det kan ge dig de extra tusenlapparna som gör att du kan hitta på mer saker. Jobbet kräver så klart en fysisk ansträngning och att du kan hålla vissa tider, men om du jobbar hårt så är det en bra och konstant inkomstkälla.

Timjobb
Skicka spontana ansökningar till lokala företag, butiker, restauranger och annat för att testa lyckan. Om du hittar ett bra jobb där du kan få en timanställning på kvällar och helger så kan det vara guld värt för din ekonomi. Detta är kanske den bästa och säkraste inkomstkällan för dig.

Ekonomiska tips

Det finns ett antal saker och knep som du kan ta till för att spara pengar. Varje hundralapp som kan sparas gör stor skillnad för en student, därför är det viktigt att du tänker på utgifterna och inte slösar pengar i onödan.

Undersök möjligheten med samboende
Det är många gånger billigare att bo tillsammans med någon i en större lägenhet än att bo ensam i en mindre. Med två eller flera under samma tak så kan man även dela på andra utgifter såsom el, tv, bredband och mat. Detta kan göra stor skillnad i ekonomin.

Undvik TV-avgiften
Regeringen införde tidigare en lag om TV-avgift för samtliga datorer och surfplattor. Denna lag togs bort så nu kan du ha en dator och/eller surfplatta i bostaden utan att betala avgift. Detta sparar dig över 2000 kr om året. Genom en dator kan du streama film och titta på alla kanalers webb-TV, där de flesta program finns att se.

Var försiktig med lån och krediter
Det har blivit väldigt vanligt med att studenter tar s.k sms lån för att tillfälligt dryga ut sin ekonomi. Ibland används dessa sms lån för att kunna göra ett köp eller för att kunna gå på den där festen eller nattklubben. Att låna pengar behöver inte vara fel men man ska alltid försöka agera efter sunt förnuft och efter sin rådande ekonomi. Du ska inte chansa och hoppas på det bästa då obetalda lån kan få tråkiga konsekvenser.

Budgetera din ekonomi
Gör upp en noggrann budget över din ekonomi där du ställer dina inkomster mot dina utgifter. På det viset får du en bra överblick över din ekonomi och över saker som du kan förbättra. Det är inte svårt att göra en budget, det tar bara lite tid första gången då man måste ta reda på vilka inkomster och utgifter man har.