Samla dina lån

Samla dina lån för att bli skuldfri snabbare

Har du diverse småkrediter som du håller på att betala av på? Sätt dig ned med miniräknare och ta redo på om det vore en bra idé att ta ett enda större lån och använda det för att lösa alla de små. Beroende på vilka villkor du kan förhandla dig till för det större lånet kan det finnas mycket pengar att spara på att ha ett enda lån istället för många mindre och dyrare krediter. Att använda ett större lån för att lösa flera små kallas för att samla sina lån, och att samla lånen kan göra det enklare att snabbare bli skuldfri.

minska dina skulder

Minska dina skulder

Att samla lån – hur fungerar det?

Det finns flera olika metoder för att samla sina lån, men här är en vanlig lösning:

  1. Gör en fullständig inventering av alla dina lån/krediter. Lista dem så att du har full koll på både skuldens storlek och den effektiva räntan.
  2. Kontakta flera långivare för att se vad de har att erbjuda. Det går att kontakta dem förutsättningslöst utan att förbinda sig att acceptera något. Idag är det lätt att kontakta allt från storbanker till mindre långivare via internet, så man behöver inte springa runt och besöka bankkontor med finkostymen på som förr i världen. Det finns också sajter som specialiserar sig på att hjälpa personer som vill samla sina lån. Du skickar dem din information, och de kontaktar långivare å dina vägnar. Sedan får du information från de långivare som är intresserade av att ha dig som kund.
  3. Titta på de olika erbjudanden du får, och jämför så att du kan välja ett med så bra villkor som möjligt. Räkna också så att du verkligen hamnar i en bättre sits än tidigare – det finns ju ingen anledning att acceptera sämre villkor än du redan har i dagsläget.
  4. Kontakta den långivare du har valt ut och följ deras process för att ansöka om ett lån för att lösa dina gamla krediter.

Hur kan jag bli skuldfri snabbare genom att samla mina lån?

  • Man brukar kunna få lägre effektiv ränta på ett lite större lån jämfört med vad man sitter och betalar på kreditkortsskulder, SMS-lån och liknande. Lägre ränta = lägre räntekostnad varje månad. De pengar du sparar kan du använda för att betala ned lånet snabbare. Ju mindre skulden blir, desto mindre betalar du i ränta, så det går snabbt att hamna i en positiv spiral där man kan betala av mer och mer varje månad.
  • När man har flera krediter att jonglera är det vanligt att det tillkommer små extra utgifter. Kanske betalar du aviseringsavgifter varje månad? Kanske faller ett av lånen mellan stolarna en månad och du råkar ut för en påminnelseavgift eller förseningsavgift? När man har ett enda lån istället för många små har man maximalt en aviseringsavgift att betala, och dessutom är risken mycket lägre för att man ska råka missa att betala räkningen i tid och åka på en förseningsavgift. Alla de pengar du sparar genom att bara ha ett enda lån istället för många små kan du lägga på att betala av det lånet snabbare, så att du blir skuldfri snabbare.