Välja rätt kreditkort

Många konsumenter accepterar slentrianmässigt det kreditkort som ingår i bankpaketet, men mycket bättre är förstås att ta en titt på de kreditkort som finns och se vilket som passar just dig bäst. Här är några punkter som är bra att tänka på när man jämför kreditkort.

Vart accepteras kortet?

kreditkortÄr detta ett vitt accepterat kreditkort som till exempel VISA och MasterCard eller är det något mer nischat som färre ställen accepterar?

Tänk på att kreditkortet inte bara ska accepteras på hemmaplan utan det är också viktigt att ha ett kreditkort som är vitt accepterat när man är på resande fot, särskilt om det skulle uppstå någon akutsituation.

I vissa fall kan det vara vettigt att ha två kreditkort; ett nischat som har vissa förmåner man har stor nytta av och så ett annat mer vitt accepterat (till exempel VISA).

Hur hög kredit går att få?

Hur pass stort kreditutrymme vill du ha, och vilka kort erbjuder detta? Givetvis är det inte bara kortet som spelar in här, utan också vad som framkommer vid kreditbedömningen av dig.

Fasta kostnader

Vilka fasta kostnader har det här kortet, till exempel årsavgift och fakturavgifter? Går det att slippa fakturavgifterna om man betalar e-räkningar istället för att få vanliga pappersräkningar utskickade?

Ränta

Hur hög ränta måste du betala om du använder din kredit?

När måste räkningen betalas för att undvika ränta?

Med många kreditkort går det att undvika ränteutgifter om man betalar tillbaka de lånade pengarna inom en viss tid. Det kan till exempel vara så att kreditköp du gör i januari är räntefria om du betalar tillbaka pengarna senast den 25 februari eller senast den 25 mars.

Vad händer om jag inte gör en tillräckligt stor avbetalning?

När man skaffar sig ett kreditkort tänker man givetvis att man ska sköta sina inbetalningar till punkt och pricka, men vad händer om det inte blir så? Det är viktigt att på förhand kolla upp exakt vad som händer om man inte uppfyller sin del av avtalet utan låter bli att göra sin månatliga inbetalningar eller inte gör en tillräckligt stor inbetalning.

Exempel på punkter som är viktiga:

  • Hur stor är påminnelseavgiften?
  • Hur hög är räntan på förfallet belopp?
  • Kommer det att ske en räntehöjning för hela krediten (inte bara det förfallna beloppet) om inbetalningarna inte sköts korrekt?

Vad gäller för kontantuttag?

Många kreditkort har en uppsättning regler för betalningar med kortet och en annan för uttag av kontanter. Vill du kunna använda ditt kort för att ta ut kontanter gäller det alltså att specifikt kontrollera vad som gäller, särskilt om du använder ditt kreditutrymme för att göra ett kontantuttag. För vissa kreditkort börjar till exempel ränta löpa direkt, eller så påförs man en särskild kontantuttagsavgift. Det kan också finnas begränsningar för hur stora kontaktuttag som kan göras (både enskilda och sammanlagt under en period) även om det finns pengar i kontot eller gott om tillgängligt kreditutrymme.

Vad gäller för kontantuttag i utlandet?

Regler och kostnader för kontaktuttag kan variera rejält beroende på om du gör uttaget i Sverige, inom EU eller utanför EU.

kreditkort utomlands

Samla poäng

Många kreditkort har en poängsamlingsfunktion där du får poäng på alla eller vissa köp, och poängen kan användas för att skaffa sig olika förmåner. En poängsamlingsfunktion som passar Adam perfekt kan vara tämligen meningslös för någon med Berits konsumtionsmönster, och så vidare, så ta en titt på villkoren för att se om det här är en poängsamlingsfunktion som just du kommer att ha någon nytta av eller ej.

Rabatter

Vissa kreditkort kommer med rabatter hos sammarbetsföretag. Ta en titt på din privatekonomi och se var du har dina stora utgiftsposter. Det kan till exempel löna sig betydligt att ha ett kreditkort som ger bra rabatt på drivmedel om man köper mycket sådant, på flygresor om man reser mycket, och så vidare.

Försäkringar

Hur ser reseförsäkringen ut i din hemförsäkring? Behöver du komplettera med något, och i så fall – finns det något kreditkort som kommer med en lämplig reseförsäkring?

Det finns också kreditkort som kommer med andra försäkringar, till exempel nätköpsförsäkring och hyrbilsförsäkring.