Kreditkort för studenter

De flesta studenter är inte särskilt rika och har relativt begränsade inkomster. Detta kan göra det svårt att få ett kreditkort. Detta är sant även om du arbetar extra vid sidan av din utbildning. Detta då din inkomst ofta är för liten för att du skall kvalificera dig för de flesta vanliga kreditkort. Detta innebär dock inte att du inte kan få något kreditkort. Bara att utbudet är mindre och att du får nöja dig med en lägre kredit än du skulle kunna få om du hade ett heltidsjobb.

Bankernas studentpaket

Det först du bör göra om du vill ha ett kreditkort avsett för studenter är att ta en närmare titt på vilka studentpaket storbankerna erbjuder. De flesta storbanker erbjuder förmånliga studentpaket som ger dig tillgång till tjänster som annars inte skulle vara tillgängliga för en student. Dessa studentpaket innehåller t.ex. ofta olika lån som du kan ta även om du inte uppfyller bankens normala krav för lån. Bankerna erbjuder dessa studentpaket i hopp om att du skall fortsätta vara kund hos dem när du har avslutat dina studier och fått ett jobb.

Kontokredit är ett alternativ

Det kan som student ofta vara lättare att få en kontokredit än det är att få ett kreditkort. Skillnaden mellan en kontokredit och ett kreditkort är att en kontokredit normalt är bunden till det konto som ditt studiemedel kommer in på. Du kan med andra ord inte välja att inte betala av på skulden. När dina pengar kommer in så täcker den delar eller hela skulden. Om du har en kontokredit så kan ditt kontosaldo gå ner under 0 utan att du måste betala någon straffavgift. Hur mycket under 0 du får gå beror på hur stor kredit du har.

Om du t.ex. har en kontokredit på 10 000 kr så får ditt konto gå ner till – 10 000. Låt oss anta att du har lite extra kostnader en månad och du måste spendera 5000 kr mer än du har. Saldo på ditt konto kommer alltså att vara – 5000. Sedan kommer ditt studiemedel in på ditt konto. Vi säger att du får 10 000 kr för enkelhetens skulle även om ditt studiemedel är lite högre än så om du tar fullt lån. Ditt saldo stiger med andra ord till 5000. Du har nu 5000 att spendera. Om du spenderar mer än så börjar du återigen utnyttja krediten. Eftersom hela lånet (normalt) betalas tillbaka varje gång du får studiemedel så behöver du vanligen aldrig betala någon ränta. Om du däremot inte kan nollställa kontot inom 30 dagar så betalar du ränta på de pengar du lånat.

SEB erbjuder en kontokredit som en del av sitt studentpaket.

Mecenat

Om du inte kan hitta ett studentpaket som innehåller ett kreditkort och inte vill använda en kontokredit så kan det vara värt att titta på Mecenat MasterCard. Mecenat MasterCard är ett kreditkort som erbjuds av studentorganisationen Mecenat i samarbete med MasterCard.

Vi kan dock inte rekommendera detta kreditkort då reglerna för att få det är relativt strikta och då de enbart erbjuden en relativt liten kredit. För att få Mecenat MasterCard måste du ha inkomster om minst 125 000 kr året vid sidan av studiemedlet. De flesta studenter når inte upp i så höga inkomster. Trots de höga inkomstkravet så ger kreditkortet dig enbart tillgång till en kredit om max 15 000 kr (5-15000). Detta är en mindre summa än vad t.ex. SEB erbjuder dig som kontokredit som en del av deras studenterbjudande. Vi rekommenderar därför normalt att man väljer att skaffa en kontokredit istället för detta kreditkort.