Som student vill man äta gott och nyttigt utan att spendera i hela studielånet i matbutiken. Här nedanför hittar du lite olika tips på vad man kan göra för att ta kontroll över sin matbudget. Vissa riktar sig till den som tar en del tid över, medan andra går att göra även om man har ett fullspäckat schema. Dessutom är det ju ofta så att mängden fri tid varierar över läsåret, så att man kan ha mer eller mindre tid att lägga på matlagning beroende på vilken studievecka man befinner sig i.
Köp mat efter säsong
Vi lever idag i en globaliserad värld där vi kan äta färska jordgubbar året runt och blir förskräckta om matbutiken inte lyckas förse oss med färska kiwifrukter från Nya Zeeland 365 dagar per år. Detta innebär dock att det är bra för plånboken att bete sig på det här viset. Den som vill hålla nere sin matbudget men ändå äta gott och nyttigt bör vinnlägga sig om att äta efter säsong. Istället för att bara gå dit din tunga pengar i livsmedelsbutiken, gör ett medvetet val och laga till rätter som passar ihop med säsongen. Detta är vad människor har gjort i tusentals år, det är bara vi som råkar leva i västvärlden just nu som har fått för oss att vi på något sätt inte längre ingår i säsongernas växlingar på matfronten.
Här nedanför hittar du några tips.
- Grönsaker som gurka, sallad, tomat och paprika brukar bli dyra under vinterhalvåret. Inrikta dig på rotfrukter under den perioden istället. Rotsaker och olika sorters kål är enkla att lagra och brukar därför ha ett lågt pris vintern igenom, medan känsliga och svårlagrade grönsaker som sallad skjuter i höjden prismässigt.
- Många svenska villaträdgårdar svämmar över av frukt och bär under sommar och höst, och ägarna hinner inte ta vara på allt. Använd ditt kontaktnät eller sociala media för att höra dig för om det finns någon villaägare som kan tänka sig att låta en student komma och plocka för husbehov. Numera finns även sajter på internet och grupper på Facebook vars syfte är att sammanföra villaägare med personer som gärna kommer och plockar.
- Strax innan första advent brukar det komma in prisvärda citrusfrukter till butikerna som har odlats i trakterna kring Medelhavet. Passa på att frossa i apelsiner, blodapelsiner, clementiner, satsumas och annat så länge säsongen håller i sig.
- Det är en myt att frysta bär och grönsaker skulle ha sämre näringsinnehåll än färska. Frysta bör och grönsaker i handeln brukar frysas in väldigt snart efter att de har skördats, för att bevara smak, näringsinnehåll och utseende. Färska bär och grönsaker har å andra sidan fraktats till butiken och åldrats på färden. Under vissa delar av året kan frysta bär och grönsaker vara ett mycket prisvärt alternativ, och det är också praktiskt att alltid ha ett paket frysta bär eller grönsaker hemma som håller bra ända tills man behöver dem.
Baka eget bröd
För den som äter bröd finns mycket pengar att spara på att baka själv, och dessutom är ju hembakt bröd enormt gott. Även den enklaste grönsakssoppa känns som en festmåltid när den kombineras med en härlig bit hembakt bröd direkt från ugnen.
För den som inte är van vid att baka bröd finns det massor av enkla recept att följa tillgängliga online. Här kommer en av våra favoriter, ett bröd som inte behöver knådas!
Ingredienser
- 7 dl vetemjöl
- 4 dl filmjölk
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- Matolja (för formen)
Du behöver en form att grädda brödet i. Om du inte har någon form rekommenderar vi ett besök i en second hand-butik, där kan man ofta hitta bakformar för en spottstyver.
Såhär gör man
- Värm ugnen till 175 grader C.
- I en bunke, blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt.
- Rör ned filen. Resultatet ska påminna om en klistrig gröt snarare än om en deg.
- Smörj formen med matolja.
- Häll ned ”gröten” i formen.
- Ställ in formen i den varma ugnen och grädda i 40-60 minuter. (Exakt hur lång tid det tar beror på flera olika faktorer, så det är svårt att ange någon mer exakt siffra.)
- Töm ut brödet ur formen och låt brödet svalna på ett galler. Om du lägger en handduk över brödet medan det svalnar får du en mjukare brödskorpa än om brödet får svalna utan handduk.
- Brödet blir enklare att skära om det får vila i några timmar innan man skär i det.
När du väl har lärt dig grundreceptet kan du variera det på många olika vis. Du kan till exempel använda olika sorters mjöl eller blanda i havregryn. Om du har ett paket müsli hemma kan det användas för att piffa till brödet. Frön, till exempel linfrö, är också väldigt gott att ha i och kan hjälpa till att göra brödet mer mättande.
Exempel på kryddor som är goda att ha i är fänkål, kummin och koriander.
Vill du att brödet ska vara lite sötare? Riv en morot och blanda ned i smeten, eller använd lingonsylt. I båda fallen kan du behöva ha i lite extra mjöl för att kompensera för den extra fukten.
Att abonnera på färdiga matkassar
Abonnera på färdiga matkassar – är du galen? Så tänker nog många studenter när man föreslår att de ska överväga någon av de färdiga matkassar som står till buds numera. Sanningen är att för vissa studenter finns den en hel del pengar att spara på att abonnera på en matkasse med tillhörande recept. Tillhör du skaran som alltid tänker att du ska ta tag i mathållningen och börja veckohandla, planera en matsedel och se till att laga hemlagad mat varje dag? Och som sedan fastnar i andra aktiviteter, panikhandlar något onödigt dyrt i jourbutiken på vägen hem eller kokar upp lite sorgliga nudlar som du hittar i skåpet efter att affären har stängt?
Att vara student kan vara stressigt, särskilt om man försöker fylla på sitt CV med andra meriterande aktiviteter vid sidan av, såsom förtroendeuppdrag, extrajobb, volontärverksamhet, sidokurser, med mera. Genom att abonnera på en matkasse frigör man tid och kan låta någon annan planera vad man ska äta under veckan och se till att produkterna levereras så att de finns på plats. Du kan fokusera den lilla tid du har över till att faktiskt laga och äta maten.
Det finns många olika matkassar att välja mellan idag, men olika inriktningar och olika prislappar. Jämför matkassar från flera olika företag som levererar i Uppsala innan du fattar något beslut, och se till att hitta en kasse som passar din smak, matfilosofi och plånbok.
Du kan troligen spara pengar på att abonnera på en matkasse om:
- Du ofta lägger ut onödiga pengar på att köpa snabbmat helt enkelt för att du inte planerat vad du ska äta och nu är du jättehungrig och det finns inga vettiga råvaror i skåpen att laga något av.
- Du har en tendens att gå ut och äta när fantasin tryter.
- Du äter ensidigt och försöker kompensera detta genom att köpa dyra kosttillskott, shakes och andra kostsamma ”mirakelprodukter”.
- Du skippar att göra och äta lagad mat för att du inte har tid och lust att styra upp allt med inköp och planering, och blir sedan panikhungrig och köper glass / godis / fika istället.
- Du tänker att du ska ta dig ut till det billiga storköpet och göra en ordentlig veckohandling för att spara pengar, men det blir nästan aldrig av och du shoppar dyra råvaror i närmsta jourbutik istället.
- Du slarvar med maten och tappar energin under föreläsningarna, vilket du ”löser” genom att köpa dyra koffeindrycker.
- Du köper lunchmat ute eftersom du inte hinner hem för att laga mat mellan föreläsningarna. Lösningen är att abonnera på en matkasse som är avsett för fler än en person. Laga till enligt receptet på kvällen och ät dig mätt och glad. Allt som blir över använder du för att göra matlådor som du kan ta med och värma i skolans micro framöver. (Matlådor är också bra att ha i frysen för de där dagarna när man stannar hemma för att plugga hårt och verkligen inte bör prokrastinera medelst tidskrävande lunchmatlagning.)
Bygg upp en kryddsamling
Även väldigt enkel och billig mat kan smaka enormt gott med rätt kryddning. Även om kryddor kan kännas som ”onödiga” bör man inte vara dumsnål utan se till att köpa sig en samling kryddor som alltid finns till hands hemma för att piffa upp måltiderna. Här ska man givetvis utgå ifrån eget tycket och smak. Älskar du stark mat så skaffa lite olika sorters torkad chili, både i pulverform och i flingor. Är du mer av den klassiska typen, så se till att din kryddhylla innehåller åtminstone svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rosépeppar. Vitlök räknas väl egentligen inte riktigt som en krydda, men är ändå något jag vill tipsa om att alltid ha hemma eftersom vitlöken kan piffa upp det mesta och det för en billig penning eftersom det krävs så lite vitlök per portion.
Ett bra tips är att besöka småbutiker som inriktar sig på mat från andra delar av världen, där kan man ofta göra klipp och till exempel hitta den där röda curry-mixen som man minns från Indienresan till en bråkdel av vad en kryddburk skulle kosta om man köpte den i Hemköps kryddhylla.
Var inte rädd för att experimentera med olika kryddor i din matlagning. Smaka av kontinuerligt och tillsätt hellre lite i taget än allt på en gång när du har att göra med kryddor du är osäker på. Du kan alltid ha i mer, men det är svårt att ta bort det som redan har åkt i grytan… Tänk också på att kryddor tenderar att kännas mer överväldigande när man ska äta en hel portion mat än när man bara smakar en sked vid spisen. Så om du tycker att tomatsoppan är aningens mild när du smakar av en sked vid spisen, ta med en burk chili flakes till bordet och se vad du tycker när du hunnit äta några munfullar.
Köp stora förpackningar och gör storkok
Det är ofta billigare per kg att köra en stor förpackning än en liten. Detta kan man dra nytta av genom att göra storkok när man hittar något bra erbjudande. Förpacka i matlådor och förvara i frysen, det sparar man både tid, pengar och ork på.
Ta med egen väska till affären
Att köpa en plastpåse eller papperskasse i matbutiken brukar kosta mellan 1,50 kr och 3 kr per påse. Detta är en onödig utgift som man kan undvika genom att ta med sig egen väska eller ryggsäck när man ska handla. En rejäl ryggsäck gör det dessutom enklare att bära hem en storhandling för studenter som inte har tillgång till bil.
Behöver du soppåsar? Det finns soppåsar att köpa som är bra mycket billigare än 1,50 kr styck.