Studentmat

Myten om studenten som lever på yttersta marginalen och på sin höjd får i sig lite nudlar och makaroner är så seglivad att många helt enkelt faller in i klyschan helt i onödan. Detta kanske av fantasilöshet eller så tror man att det helt enkelt måste vara så eftersom man som student inte alltid har de ekonomiska tillgångar som man kanske förknippar med god och näringsriktig mat.

Så behöver det naturligtvis inte vara. Så bör det naturligtvis inte vara. Även om många förknippar studentlivet med lättsinnigt nöjesliv så består det också av långa dagar och sena kvällar av hårda studier. Ska man klara av detta krävs bra mat som håller en pigg och stark.

Här på uppsalastudentkår.nu hittar du enkla, goda och, framför allt, billiga recept till bra studentmat. Lägg pengarna på något roligare istället. Vad det är har du säkert redan idéer om.

Planera

Studentlivet kan ofta vara hektiskt. Föreläsningar, tentor, plugg och någonstans däremellan ska man försöka ha ett socialt liv, man ska hinna ta hand om sig själv och man ska hinna äta och må bra. Det är lätt hänt att man bara rycker åt sig något och det blir ofta det allra enklaste och kanske inte det mest näringsriktiga, som de klassiska nudlarna eller snabbmakaronerna.

Om man tar sig tid att planera kan allt på matfronten bli mycket bättre. Det behöver faktiskt inte vara så omständligt, ta en stund varje vecka och planera vad du ska äta de kommande dagarna.

Nu kanske det låter tidskrävande att lägga upp sitt födointag en hel vecka i förväg men i själva verket är det tvärtom. Tänk om du varje dag måste stressa ihop något, först kläcka en idé om vad du vill ha, sedan fundera ut vad du kan få och sedan, till sist ska du få ihop det. Det går många värdefulla minuter varje dag. Planera istället i förväg, stressa mindre i veckan.

Matkassar på nätet

Att handla mat på nätet blir mer och mer populärt och fler och fler handlare erbjuder det. Om din egen fantasi tryter så finns det färdiga matkassar och recept som man enkelt och smidigt får hem. Det funkar lika bra för studenter i farten som för stressande barnfamiljer.

Alltifrån den välkända och populära Linas matkasse till nyare varianter och mer nischade erbjudanden, exempelvis ekologiska.

Se bara till att jämföra de olika erbjudanden som finns därute. Priserna kan variera en hel del men å andra sidan så kan det vara värt det att få lite kvalitetsprodukter, även som fattig student.

Variation

Om någon nämner produkter som falukorv, kassler eller köttfärs så kanske många tycker att det låter förutsägbart och kanske till och med simpelt. Inget kunde vara mer fel. Utöver att vara billiga produkter så är det oftast bra mat(se till att det är ordentlig kötthalt i falukorven), bra mat som man dessutom kan variera i oändlighet. Något som underlättar för en stressad student som inte hinner med att tänka ut en ny rätt varje dag. Ett kilo köttfärs kan bli en god pastasås på tisdagen och härliga biffar på onsdagen Variera kryddningen lite och du har två nästan helt olika maträtter!

Glöm inte grönsakerna!

Alla behöver vi vitaminer för att fungera, i synnerhet en student som måste kunna behålla fokus under långa föreläsningar och under sena pluggkvällar. Grönsaker, rotfrukter, bär och nötter är i regel inte särskilt kostsamt och man kan gott köpa på sig ett ordentligt lager emellanåt, så har man det hemma och man har därmed inga ursäkter för att hoppa över det gröna.

Vill man spara ännu lite mer på matkostnaderna så kan man se över vilka grönsaker som är i säsong. Dessutom gör man miljön en tjänst om man använder sig av grönsaker som inte fraktats runt halva Jorden.

Baka!

Baka låter omständligt, tänker nog en och annan. Så är det inte alls. Bakning är tvärtom ofta väldigt enkelt och det tar heller inte särskilt många minuter att slänga ihop en deg. Det sparar du pengar på och det känns ju alltid lite mysigare med hembakt.

Var inte rädd för att experimentera med olika kryddor och smaker när det gäller bröd, små variationer kan göra underverk och öppna för nya kombinationer. På det här viset blir studentmaten aldrig tråkig!